Tad ką derėtų žinoti apie audinius ir jų priežiūrą?

Mūsų parduotuvėje daugiausia rasite gaminių pagamintų iš  MEDVILNĖS. Medvilnė - tai augalas, turintis panašius į vatos gumulėlius žiedus. Surinkti žiedai perdirbami ir paruošiami tolesniam naudojimui. Audiniai, pagaminti iš šio pluošto, pasižymi puikiu sugeriamumu bei natūralumu.   Medvilniniai audiniai leidžia kūnui kvėpuoti ir nedirgina odos, todėl puikiai tinka kūdikikiams, alergiškiems žmonėms, o rūbai ypač malonūs dėvėti. Tokio audinio rūbai nepakeičiami ir karštą dieną - juos vilkėdami jausitės itin patogiai.

Medvilniniai drabužėliai kūdikiams pasižymi puikiu patvarumu, todėl gali būti skalbiami tiek rankomis, tiek skalbimo mašina (audinys pakankamai atsparus aukštai temperatūrai). Renkantis skalbimo temperatūrą derėtų atsižvelgti į spalvos intensyvumą ir kitus pluoštus, esančius audinio sudėtyje. Skalbiant drabužėlius iš dažytos medvilnės reikėtų vadovautis instrukcijomis, nurodytomis vidinėje drabužio pusėje esančioje etiketėje.

NATURALAUS PLUOŠTO AUDINIAI

Natūralūs pluoštai garsėja savo ypatingomis savybėmis, tačiau dažniausiai reikalauja didelio dėmesio jų priežiūrai.

VILNA


Tai natūralus gyvūninės kilmės pluoštas gaunamas iš gyvūnų kailio. Pasaulyje žinomos kelios vilnos rūšys: avies, alpakos, merino, kašmyro, moheros ir Angoros. Šis pluoštas skiriasi savo tankiu, švelnumu ar šiurkštumu ir yra naudojamas drabužių, patalynės, avalynės gamyboje. Vilnoniai audiniai pasižymi šilumos sulaikymu ir šalčio nepraleidžiamumu, turi gydomų savybių, leidžia odai kvėpuoti, neteplūs, mažai glamžosi, o tinkamai prižiūrimi gali tarnauti daugybę metų. Skalbti geriausiai rankomis, tačiau galima skalbti ir skalbimo mašinoje, naudojant specialiai šiam pluoštui skirtas skalbimo priemones bei nustačius atitinkamą skalbimo programą.

ŠILKAS


Audinio atsiradimo istorija mena dar senovės Egipto laikus, tačiau oficialiai pažymima, jog šilko tėvynė - Kinija. Ši be galo lengva ir ploną medžiaga gaminama iš gyvūninės kilmės pluošto, kuris pasižymi tamprumu, tvirtumu ir puikiomis higieninėmis savybėmis. Tokios medžiagos drabužiai itin malonūs dėvėti vasarą: nelimpa prie kūno, neerzina odos ir leidžia jai kvėpuoti. Šilkinis audinys kitaip nei medvilninis sugerdamas 3 ketvirtadalius drėgmės išlieka beveik sausas. Šilkinis audinys reikalauja trijų dalykų: dažno vėdinimo, kuo retesnio skalbimo ir apsaugojimo nuo kandžių. Šilkinius drabužius patartina skalbti rankomis ne aukštesnėje nei 30 laipsnių temperatūroje, negalima skalbti ir skalauti šaltame vandenyje.šilkas yra gyvūninės kilmės pluoštas, pasižymintis puikiomis higieninėmis savybėmis, jis tamprus ir stiprus. Pats šilko audinys yra plonas, lengvas bei gaivus, todėl puikiai tinka vasaros sezonui. Šilko audinys sugeria beveik du kartus daugiau drėgmės nei medvilnė, o jo švelnumas, kaip ir medvilnės neerzina jautrios odos.

LINAS


Pluoštas gaunamas iš linų. Linas labai tvirtas (2-3 kartus tvirtesnis už medvilnę), puikiai sugeria drėgmę, vėsina kūną, atrodo elegantiškai, todėl dažniausiai naudojamas vasariškų drabužių audiniuose. Linas glamžus, bet ir lengvai lyginamas, todėl drabužiuose dažnai yra maišomas su vilna, poliesteriu, tačiau nors ir mažiau, bet vis tiek glamžosi. Taip pat linas linkęs kiek trauktis.
Priežiūra: Linas nereiklus temperatūroms, priežiūrai, todėl renkantis skalbimo temperatūrą reiktų atkreipti dėmesį į spalvos intensyvumą ir kitus pluoštus esančius audinyje.

NĖRINIAI


Jie gali būti pagaminti tiek iš šilko, medvilnės ar kitų sintetinių medžiagų. Nėrinių pavadinimai dažniausiai skiriami pagal Prancūzijos miestus, kuriuose specializuojamasi į jų gamybą. Kaip prižiūrėti nėriniuotą audinį priklauso, nuo sudėties. Skalbiant, geriausiai vadovautis nuorodomis ant rūbo vidinėje pusėje esančios etiketės, tačiau skalbiant rankomis ne aukštesnėje nei 30 laipsnių temperatūroje būsite tikra, jog audinys ilgiau išliks naujas.

ORGANINĖ MEDVILNĖ

Tai medvilnė, kuri gaminama iš genetiškai nemodifikuotų augalų, tai reiškkia jog medvilnės auginimui nenaudojami pesticidai bei sintetinės trąšos. Organinės medvilnės gaminių gamintojai turi turėti Pasaulinį Organinės Medvilnės Standartą (GOTS- Global Organic Textile Standart). Daugiau apie Organinę medvilnę skaitykite: http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_cotton

MEDVILNĖ

Medvilnės pluoštas gaunamas iš medvilnės žiedų. Tai yra lengvas, minkštas audinys, pralaidus orui. Medvilnė yra higieniška, puikiai sugeria drėgmę. Drabužius iš medvilnės malonu dėvėti. Medvilnė gali trauktis aukštoje temperatūroje, ją lengva plauti bet sunku lyginti.

Priežiūra: Baltą medvilnę galima virinti, o spalvotą - skalbti ne aukštesnėje nei 60°C temperatūroje, kitaip ji susitrauks. Geriausia naudoti labai kokybiškas skalbimo priemones ir, žinoma, laikytis nurodytų pluošto priežiūros ženklų. Priklausomai nuo nuorodų etiketėje galima: skalbti gaminį automatinėje skalbimo mašinoje, džiovinti automatinėje džiovykloje, balinti. Medvilninius drabužius geriausia skalbti išvirkščia puse, taip jie ilgiau išlaikys spalvą. Medvilnę galima lyginti labai karšta laidyne, bet tik trumpai, nes ji greitai geltonuoja. Geriausia patartina lyginti garais ar kitu drėgnu būdu. Medvilnė neturėtų būti laikoma drėgnose vietose, nes pelyja. Pagal atsparumą karščiui medvilnės pluoštas yra labai artimas lino audiniui. Jų atsparumas pradeda silpnėti tik prie 120°C, todėl gaminiai gali būti virinami ir lyginami aukštoje temperatūroje.

VISKOZĖ

Vis dar vyrauja nuomonė, kad viskozė yra sintetinis pluoštas. Tačiau iš tikrųjų jį galima apibūdinti kaip dirbtinį, pagamintą iš natūralios medžiagos – medžio plaušo, artimo naudojamam gaminant celiuliozę. Todėl viskozė gerai praleidžia orą – leidžia kūnui „kvėpuoti“. 100% natūralus viskozės gaminys suteikia kūnui malonų pojūtį. Audinys „vėsina“, kai karšta, yra švelnus, minkštas, malonus kūnui, todėl rūbai iš viskozės labai patogūs dėvėti vasarą.

Priežiūra: Šis pluoštas gali būti skalbiamas tiek rankomis, tiek skalbimo mašina, 30-40°C temperatūroje. Išskalbus stipriai negręžti, neglamžyti, nes gali suplyšti (drėgmėje susilpnėja). Viskozė nedžiovinama automatinėje džiovykloje. Lyginama per papildomą audinį. Galima valyti ir cheminiu būdu. Viskozę galima skalbti skalbimo mašinoje neaukštoje 30 °C temperatūroje. 

MODALAS

Modalas yra prabangus pluoštas, gaunamas iš specialiai apdorojamos celiuliozės, savybėmis panašus į medvilnę. Modalas, kaip ir medvilnė, yra lengvas, švelnus ir patogus nešioti. Gerai išlaiko formą ir puikiai prisitaiko prie kūno linijų. Be to, nereikalauja ypatingos priežiūros. Išskirtinė šio audinio savybė ta, kad jis sugeria net 50% daugiau drėgmės nei gryna medvilnė, nesivelia, nesipūkuoja. Drabužiai su modalu net ir po daugelio plovimų išlieka minkšti, švelnūs, nepasikeičia jų spalva.

RAMIE


Ramie naudojamas nuo senovės laikų, plačiau žinomas kaip Kinijos žolė. Ramie yra pats tvirčiausias išaugalinės kilmės pluoštų. Šis pluoštas nėra elastingas, todėl reiktų vengti stipriai lyginti aštrias klostes. Natūralus ramie pluoštas yra baltas ir žvilgus, kaip šilkas. Ramie gana glamžus, itin minkštas, todėl maišomas su medvilne, ar į medvilnę įmaišytu poliesteriu. Kadangi gerai sugeria drėgmę, itin komfortiškas vasarą. Pluoštas atsparus silpniems šarmams, mirkymui, šviesai, pelėsiui, kandims. Tamsios spalvos drabužiai po daugelio skalbimų gali kiekšblukti.
Priežiūra: Priežiūra skirtingai nuo pluošto gali labai skirtis- nuo visai paprastos iki atsargios priežiūros. Geriausia būtų skalbti kaip jautresnius mezginius: vėsiame vandenyje, lėtai centrifuguoti, džiovinti horizontalioje padėtyje.

DAMASKAS


Tai specialios apdirbimo technologijos būdu pagamintas audinys, turintis savotišką blizgesį. Jo gamybai naudojami įvairūs pluoštai: linas, medvilnė, šilkas. Audimui naudojama žakardo gamybos technologija bei atlasinis pynimas, kuomet sukuriami dideli raštai kaitaliojant pynimą metmenyse ir atauduose. Dažniausiai toks audinys naudojamas paklodėms ir užvalkalams, tačiau rūbai, pagaminti iš tokio audinio pasižymi dideliu tvirtumu. Šį audinį prižiūrėti reikia atsižvelgiant į jo sudėtį

SINTETINIO PLUOŠTO AUDINIAI

Sintetinių pluoštų gamyba prasidėjo XX amžiaus pradžioje - viduryje. Tokie audiniai gaminami iš produktų, kurių sudėtyje yra naftos, gamtinių dujų ir anglies. Sintetinio pluošto audiniai greit išpopuliarėjo dėl savo tvirtumo bei nedidelės kainos (nes jų gamyba daug pigesnė nei natūralaus pluošto audinių) ir jau XX amžiaus pabaigoje paplito po visą pasaulį, sudarydami 35,7% visų sintetinių pluoštų.

Kodėl sintetinis?

Sintetinių pluoštų gamybai naudojami organinės sintezės produktai, gaunami iš anglies, naftos ir gamtinių dujų, kurių žemėje yra labai daug. Be to, jų gamyba yra daug pigesnė ir praktiškai neteršia gamtos, o gautų pluoštų panaudojimo ribos yra daug platesnės nei natūralių ar dirbtinių.

ELASTANAS


Tai audinys išgaunamas iš cheminio pluošto ir dažniausiai naudojamas kaip kitų audinių papildinys. Tokio tipo audinys populiarus apatinio trikotažo, kojinių, maudymosi kostiumėlių bei įvairius viršutinių rūbų gamyboje. Pagrindinis šio audinio privalumas - tamprumas (išsitempia iki 500% ir grįžta į savo pradinę būseną), kuris rūbams suteikia ypatingų savybių. Audiniai savo sudėtyje turintys elastano yra tvirti ir lengvai prižiūrimi, mažai glamžosi. Elastanas, veikiamas prakaito, praranda savo savybes, todėl norėdami išlaikyti rūbą tvirtą kuo ilgiau, nelaikykite ilgai neskalbto. Tokio tipo drabužius galima skalbti ne tik rankomis, bet ir skalbimo mašina.

NAILONAS


Tai sintetinis pluoštas, kurio gamyboje naudojami poliamidai. Nailoninis audinys pasižymi savo stiprumu, tvirtumu, atsparumu cheminiams regentams bei geresniu drėgmės sugeriamumu, todėl naudojamas ne tik audiniams gaminti (trikotažas, kojinės, sportiniai rūbai), bet ir filtrams, šepečiams, elektros laidų gamyboje. Audiniai, savo sudėtyje turintys nailono, nesiglamžo, yra tvirti ir elastingi, tarnauja žymiai ilgiau. Ši medžiaga turi ir savo trūkumų: neatspari šviesai (gelsta) ir elektrinasi, todėl maišant su kitais pluoštais siekiama išvengti šių neigiamų savybių. Skalbiant nepatartina naudoti kalkiklių, o tinkamiausia skalbimo temperatūra 40° C. Lyginami gali prarasti savo tvirtumą, todėl geriausiai lyginti per audeklą.

POLIAMIDAS

Sintetinis pluoštas pasižymintis dideliu atsparumu trinčiai (apie 20 kartų daugiau nei vilna ir 10 kartų daugiau nei medvilnė). Audiniai, savo sudėtyje turintys šio pluošto, skalbiami nesiglamžo, yra tvirti ir tamprūs. Didžiausi poliamido minusai - tai mažas atsparumas šviesai (gelsta, blunka), elektrinasi. Siekiant sumažinti neigiamas savybes ir rūbams suteikti tvirtumo - poliamidinis pluoštas maišomas su kitais natūraliais pluoštais. Tokio tipo audiniai betarpiškai priglunda prie kūno, daug atsparesni nusidėvėjimui, neišsitampo, nereikalauja specialios priežiūros, greitai džiūsta. Skalbiant tokio tipo audinį geriausiai nenaudoti baliklių, todėl, kad audinys gali greitai plyšti. Skalbimas: skirtingiems rūbams skalbti naudojama 40° C -60° C temperatūra. Apatiniai, palaidinės ir kojinės - 40° C (neperkraukite mašinos, nustatyti įprastinę skalbimo programą). Lengvesni audiniai - skalbiami 60° C, gręžiami lengvo sukimo programa, o džiovinant džiovyklėje nustatykite 60° C. Liginti tik per audeklą.

POLIESTERIS


Tai cheminis pluoštas, kurio gamyboje naudojami naftos produktai. Poliesteris taip pat gerai žinomas kaip diolenas, tetoronas, dakronas ir terilenas. Šis pluoštas atsparus trinčiai, todėl jo tarnavimo laikotarpis ilgesnis nei kitų audinių. Taip pat jis puikiai išlaiko savo formą, mažai glamžosi, greitai džiūsta (dėl mažo sugeriamumo) ir mažai glamžosi. Natūralūs pluoštai, tokie kaip vilna, medvilnė ir linas, sumaišyti su poliesteriu kur kas tvirtesni, o taip pat daug mažiau glamžosi. Šio pluošto audiniams nereikalinga ypatinga priežiūra, tačiau būtina apsauga nuo didelio karščio. Skalbti ne aukštesnėje nei 40° C. temperatūroje. 

Priežiūra: Poliesterio gaminiai nereikalauja ypatingos priežiūros. Rūbus kurie turi daug poliesterio reikia saugoti nuo karščio ir tiesioginių saulės spindulių. Taip pat reikia atkreipti dėmesį i drabužio etiketę, kur nurodyta kaip jį lyginti.

POLIURETANAS (PU)


Šis sintetinis pluoštas tekstilėje pradėtas naudoti visai neseniai. Į kitus audinius įaudžiamas iki 15%, o audinys tampa kietesnis ir tvirtesnis. Poliuretanas nelaidus nei orui nei drėgmei, todėl dažniausiai naudojamas paltų ir striukių gamyboje. Tokie viršutiniai rūbai, kurių sudėtyje tyra šio pluošto, valomi valyklose. PVC Šis pluoštas naudojamas viršutiniams drabužiams tokiems kaip lietpalčiai ar speciali, lauko darbams pritaikyta, apranga. Tokių rūbu paviršius padengiamas plastiku, kuris suteikia atsparumą nuo drėgmės ir lietaus. Geriausiai skalbti 40° C temperatūroje, tačiau negalima gręžti (leisti išdžiūti savaime) bei džiovinti džiovyklėje.

PVC


Drabužiai su plastikiniu padengimu, pvz.: lietpalčiai, gali būti skalbiami neprikimštoje skalbimo mašinoje esant 40° C. PVC negalima gręžti sukant ir džiovinti džiovyklėje.

SPANDEKSAS


Gaunamas iš poliuretano pluošto ir pasižymi beveik tokiomis pačiomis savybėmis kaip ir guminiai siūlai. Pati populiariausia ir daugiausiai naudojama Spandekso rūšis - lykra. Ši medžiaga maišoma su kitais audiniais siekiant suteikti elastingumo, audiniai tampa labai tamprūs ir nepraranda savo formos (ypač populiarus maudymosi kostiumėlių gamyboje). Priežiūra priklauso nuo kitų audinyje esančių pluoštų, prieš skalbiant perskaityti gaminio etiketėje nurodytą informaciją.

TAKTELIS


Poliamidinio pluošto atmaina, kuri savo specifinėmis formomis bei naudojamomis gamybos technologijomis virsta audiniu, savo savybėmis panašiu į medvilnę. Toks audinys plonas, minkštas ir šiek tiek blizgus, tačiau neprastesnis už pačią medvilnę. Taktelis naudojamas sportinės aprangos gamyboje, todėl kad pasižymi gebėjimu kūno išskiriamą drėgmę pernešti į išorinį sluoksnį (t.y. prakaitas išstumiamas į rūbo paviršių, todėl žmogus jaučiasi sausas), kuriame greitai išgaruoja. Greitai džiūstantis, elastingas audinys yra malonus paliesti ir itin patogus dėvėti.

TIULIS


Tai į smulkų mezginį panašus audinys, kuris gali būti daugiau arba mažiau permatomas. Senovėje tiulio gamybai buvo naudojamas šilkas, tačiau šiandien atsiradus natūralių pluoštų pakaitalams, gamyboje daugiausiai naudojamas poliesteris bei kitos sintetinės medžiagos. Šis audinys populiarus užuolaidų, vestuvinių nuometų, suknelių ir kitų rūbų gamyboje. Galima skalbti skalbimo mašinoje 40° C temperatūroje.

MIKROPLUOŠTAS 

(mikrofibra) – labai plonas pluoštas, išgaunamas iš poliamido ir poliesterio. Šis pluoštas yra 100 kartų plonesnis už žmogaus plauką. Naudojant ypatingą technologiją, labai kokybiškas mikropluoštas įaudžiamas į audinį. Jis gali sugerti 7 kartus didesnį kiekį drėgmės negu pats sveria. Besiūliai apatiniai iš mikrofibros nenusileidžia pagal kokybę ir savybes medvilniniam audiniui.

Savybės: neįgeria drėgmę, o praleidžia ją per save, drėgmė greitai išgaruoja, dirbinys nesiglamžo, gerai laiko formą, išsaugo sodrias spalvas, lengva prižiūrėti, minkšta ir komfortiška dėvint.

NAILONAS

Nailonas pranoksta kitus audinius dėvėjimo ir tvirtumo savybėmis. Nailonas jautrus saulės šviesai ir joje gelsta. Kitų audinių sudėtyje naudojamas visų tipų sportinių drabužių audiniams, rankinėms ir kitiems aksesuarams gaminti. Skalbiamas esant 40° C.

ELASTANAS

Savybės: Tai cheminis pluoštas, naudojamas kojinių, apatinio trikotažo gamyboje. Elastanas gali temptis iki 500% iš savo pirminės būsenos pilnai atsistatyti atgal. Audiniai, kuriuose yra 1-15% elastano yra tvirti, juos kur kas lengviau prižiūrėti, jie daug mažiau glamžosi. Tempiant elastanas išlaiko elastingumą ir tuoj pat grįžtą į savo pradinę būseną. Šiuolaikinis elastanas atsparus prakaito poveikiui, kosmetikai, aliejams, riebalams, saulės šviesai. Gerai skalbiasi.

Priežiūra: Veikiamas prakaito elastanas praranda savo elastingumą, todėl nešvarių drabužių patariama ilgai nelaikyti neskalbtų.

ACETATAS


Pluoštas gaunamas iš celiuliozės cheminiu būdu (sintetinis viskozės pakaitalas), savo išvaizda primena šilką, yra šiugždus. Pluoštas nesugeria drėgmės, nelabai glamžosi, labai gerai krenta, bet nėra itin tvirtas. Dažniausiai naudojamas pamušalo audiniams.
Priežiūra: Kadangi pluoštas nėra tvirtas, būtina atsargi priežiūra, ypač valant chemikalais. Skalbti 30-40 laipsnių temperatūros vandenyje, lyginti iki 110 laipsnių įkaitintu lygintuvu.